top of page
  • Foto van schrijverBrent Biesheuvel

Wat gaat het weer doen?

De schaatsen kunnen uit het vet, maar hoe dik moet het ijs zijn voordat je er veilig overheen kunt? En hoe lang duurt het voordat het die dikte bereikt? Zo groeit de ijsvloer.


Wat is een veilige ijsdikte? Iemand die in z’n eentje schaatst heeft genoeg aan 4 centimeter. Maar ja, zodra de eerste schaatser zich op het ijs waagt volgen er doorgaans meer. Voor enkele schaatsers moet de ijsvloer 4 tot 8 centimeter dik zijn, voor grotere groepen hebben we 8 tot 12 centimeter nodig.


VOORUITZICHTEN:

Overgang naar zeer koud winterweer! Op zondag veel sneeuw en een krachtige oostenwind waardoor de sneeuw kan verstuiven en er sneeuwduinen kunnen ontstaan. Er wordt nu 10 tot 15 centimeter sneeuw verwacht in het Rijnmondgebied.

Volgende week zien we wolkenvelden met soms zon en kan er nog een lichte sneeuwbui voorkomen. In de middag blijft het licht vriezen met maxima van -4 of -5 graden. In de nacht en ochtend matige vorst met minima tot rond -8 graden. Boven een sneeuwdek kan het sterk gaan afkoelen, maar dat is ook afhankelijk van de opklaringen en de hoeveelheid wind.


IJsgroeimodel

Het ijsgroeimodel berekent de watertemperatuur of (als de temperatuur onder nul komt) de ijsdikte van een laag stilstaand water van twee meter diep. Het model houdt rekening met de invloed van de temperatuur en met de afkoeling door de wind en verdamping. Ook de invloed van straling wordt in de modelberekeningen meegenomen. Straling zorgt overdag doorgaans voor opwarming, maar 's nachts kan uitstraling bij heldere hemel voor afkoeling zorgen. Al deze effecten worden in de berekeningen meegenomen.


161 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page